Niedźwiedzi krem

Na jesienne wieczory – rozgrzewająca zupa z dyni, marchwi i pomarańczy . Prosta, sycącą i zdrowa.

Składniki:
1 mała dynia potiamarron (hokkaido)
0,5 kg marchwi
1 seler naciowy
2 pietruszki
2 czerwone cebule
sok z 2 pomarańczy
imbir wielkości kciuka, cynamon, kardamon, sol, pieprz, oliwa
jogurt/gęsta śmietana
nać kolendry
opcjonalnie 1 papryczka chilli

Przygotowanie:
1. W garze na oleju szklimy pokrojone w kostkę marchew, cebulę i seler i pietruszkę. Warto dodać odrobinę soli – uwolni ona szybciej aromat z warzyw
2. Pokrojoną w sporą kostkę dynię wrzucamy do podsmażonych warzyw, chwilę rumienimy – zwłaszcza skórkę dyni która doda dodatkowego aromatu.
3. Zalewamy warzywa wodą. gotujemy do miękkości – maksymalnie 40 minut
4. Następnie do gara wędrują przyprawy.
5. Blenderem miksujemy zupę.
6. Na koniec dodajemy sól i pieprz
7. Podajemy z łyżką jogurtu lub śmietany i świeżą kolendrą

Udostępnij