Przepis na wiosenny obiad

Chwasty od kuchni. dziki czosnek.

Koniczyna, stokrotki, pokrzywy, liście babki. Mijamy je mimochodem, najczęściej nie zauważamy. A już na pewno nie myślimy o nich jako o potencjalnym pożywieniu. Szkoda. Rośliny uważane za chwasty nie staną się co prawda z dnia na dzień podstawą naszej diety, ale w miły sposób mogą urozmaicić wiosenne i letnie posiłki. A takie gotowanie z nutą dzikości może być wspaniałą rodzinną rozrywką. No bo kto nie chciałby napić się lemoniady z koniczyny i zagryźć jej pysznymi racuchami z syropem ze stokrotek?

Proste przepisy na wiosenne i letnie przekąski z wykorzystaniem dzikich roślin przedstawia Piotr Ciemny, zawodowy kucharz i autor książki „Chwasty od kuchni”.

Klopsiki z babką, pesto z czosnaczka. Oto idealny przepis na wiosenny obiad w dzikiej wersji.

Babkaballs – klopsiki z babki i fety

Babka lancetowata to pospolity chwast, który obrasta ubitą ziemię na przydrożnych skwerach czy polanach.Łatwo można ją rozpoznać i równie łatwo ją zbierać. Jest bogata w witaminy C, K i prowitaminę A. Zawiera również fosfor, potas, magnez, dobre kwasy tłuszczowe. Najsmaczniejsze, łagodne w smaku liście zbiera się od kwietnia do czerwca.

Składniki:

2 pęczki młodych liści babki lancetowatej

100 g sera feta

1 jajko

½ szklanki bułki tartej lub startego suchego chleba

1 łyżka suszonych ziół (lebiodka pospolita, czosnek niedźwiedzi, czosnaczek pospolity)

1 łyżka mąki pszennej

biały pieprz, sól, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Liście babki zblanszuj w gotującej się, osolonej wodzie. Gotuj przez minutę, następnie ostudź w przygotowanej wcześniej zimnej wodzie z kostkami lodu i osusz. Jeśli używasz starszych liści, gotuj je dłużej. Zawierają one włókna, które mogą przeszkadzać w trakcie jedzenia, jak w selerze naciowym.

Pokrusz fetę w misce, dodaj jajko, bułkę tartą, suszone zioła, świeżo zmielony biały pieprz, sól i łyżkę mąki do związania całości. Zblanszowane liście babki pokrój drobno i dodaj do reszty składników. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Następnie uformuj małe klopsiki.

Przygotować możesz je na dwa sposoby: w piekarniku bądź na patelni. W piekarniku jest wygodniej i prościej. Wystarczy piec klopsiki w temperaturze 180°C przez 20 minut na papierze posmarowanym odrobiną oliwy. Na patelni smaż je na oliwie z obydwu stron po 4 minuty.

Klopsiki możesz podać do makaronu z warzywami albo zrobić do nich sos pomidorowy. Zimne mogą przydać się do kanapek albo jako dodatek do sałatki. Naleśniki ziołowe z klopsikami w środku w formie tortilli to też będzie świetne rozwiązanie.

Czosnaczek pospolity

Pesto z młodych liści czosnaczka

Angielska nazwa tego chwastu – mustard garlic, co w wolnym tłumaczeniu znaczy „czosnek musztardowy”– idealnie odzwierciedla jego smak. Czosnaczek zawiera dużo witaminy C i ma podobne właściwości zdrowotne jak zwyczajny czosnek. Wzmacnia więc odporność, obniża ciśnienie krwi cholesterol. Młode liście zbieraj wczesną wiosną, są wtedy najbardziej aromatyczne. Używaj tylko na surowo.

Składniki:

pęczek młodych liści czosnaczka

50 g orzechów włoskich

50 g sera Bursztyn

1 cytryna (sok + skórka)

oliwa z oliwek, sól, pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania:

Tradycyjny przepis na pesto zakłada również użycie czosnku, ale tutaj z niego zrezygnujemy, jako że czosnaczek ma mocny czosnkowy posmak. Użyjemy też polskiego twardego sera i orzechów włoskich zamiast ich tradycyjnych odpowiedników.

Liście czosnaczka, uprażone wcześniej orzechy włoskie, starty ser oraz sok z cytryny i otartą z niej skórkę wrzuć do blendera i zmiksuj. Następnie dodaj oliwę i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę.

Kwiaty koniczyny. Chwasty w kuchni.

Oranżada z kwiatów koniczyny

Koniczyna to pospolity chwast, który rośnie w zasadzie wszędzie i często ląduje pod kołami kosiarek ma pełne aromatu i smaku kwiaty, które można z łatwością wykorzystać w kuchni. Warto to zrobić, bo są bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Kwiaty najlepiej zbierać, gdy są w pełni rozkwitnięte,na przełomie czerwca i lipca.

Składniki:

150 g brązowego cukru

2 l wody

500 g kwiatów koniczyny łąkowej

1 cytryna

2 g drożdży szampańskich (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Cukier rozpuść w małej ilości wody. Następnie wymieszaj płyn z resztą wody w dużym słoiku. Do środka włóż kwiaty i cytrynę pokrojoną w plasterki. Mieszaj napój dwa razy dziennie, koniecznie drewnianą łyżką (metal źle działa na fermentację). Napój powinien fermentować co najmniej 3 dni, czas zależy od wilgotności i temperatury panującej w domu. Gdy zacznie się fermentacja burzliwa, możesz przecedzić płyn. Sprawdź, czy jego smak ci odpowiada. Jeśli chcesz, by był bardziej kwaskowaty, przelej napój do wyparzonego słoika i pozwól mu na dalszą fermentację. Jeśli smak jest odpowiedni, możesz przelać oranżadę do butelek z mocnym zamknięciem. Przechowuj w lodówce.

Porada: Jeśli chcesz użyć drożdży lub startera z dzikich ziół, możesz dodać je na pierwszym etapie produkcji napoju. Jednak same kwiaty zawierają dużo dzikich drożdży, więc napój i bez ich dodatku powinien zacząć fermentować.

Kwiaty stokrotki. Chwasty w kuchni.

Racuchy z syropem z kwiatów stokrotki:

Składniki:

50 g masła

2 łyżki cukru

20 g świeżych drożdży

250 ml mleka

300 g mąki pszennej

szczypta soli

1 jajko

olej

Syrop:

200 g cukru

200 ml wody

1 cytryna (sok + skórka)

1 szklanka kwiatów stokrotki

Sposób przygotowania:

Masło rozpuść. Łyżkę cukru i świeże drożdże wymieszaj ze sobą, zalej 100 ml ciepłego mleka połączonego z masłem. Dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj, aby nie było grudek. Przykryj ciepłym ręcznikiem i zostaw na 20 minut, żeby zaczyn lekko wyrósł. Pozostałą mąkę przesiej i wymieszaj z resztą suchych składników na ciasto. Gdy zaczyn będzie gotowy, wymieszaj go z suchymi składnikami, jajkiem i pozostałym mlekiem. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Porcje ciasta wykładaj na patelnię na rozgrzany olej, smaż małe racuchy, aż się zrumienią. Przewróć na drugą stronę, gdy zobaczysz pęcherzyki powietrza.

Syrop to prosta sprawa. Cukier i wodę wymieszaj. Gotuj syrop, aż lekko zgęstnieje. Gdy będzie gotowy, dodaj sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Następnie dodaj kwiaty i gotuj, aż zmiękną.

Gorące racuchy podawaj z gorącym syropem i ze świeżymi owocami.

Porada: Jeśli używasz suchych drożdży (do tego przepisu potrzebne będzie ich 7 g), nie musisz robić zaczynu. Na etapie przesiewania mąki mieszasz je z resztą suchych składników, a później zalewasz letnim mlekiem z masłem.

Chwasty od kuchni. Okładka ksiązki.

Przepisy pochodzą z książki Chwasty od kuchni

PIOTR CIEMNY– twórca inicjatywy „Chwasty od Kuchni”, dzięki której dzieli się swoją pasją i miłością do dzikiej natury, ziół i chwastów. Nazywa siebie „adwokatem chwastów”, roślin zapomnianych w naszej kulturze i życiu codziennym. Za swoją misję uznał przedstawienie ich na nowo i w dobrym świetle.Na co dzień profesjonalny kucharz, miłośnik natury i długich spacerów po lesie.

Udostępnij