7 lipca, 2016 Grzegorz Łapanowski
Rostbef pięciu smaków
Ten rostbef to wyjątkowe danie – na popisową kolację dla przyjaciół lub świętowanie z rodziną. Łatwe, choć wymaga czasu. Na szczęście jest to czas, który można przeznaczyć na leżakowanie. Potrawy i własne.
Składniki:
kawałek rostbefu (ok 1 kg)
przyprawa 5 smaków
kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
2-3 łyżki miodu
kawałek dobrego masła
olej
Przygotowanie:
1. Rostbef oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą pięciu smaków i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by mięso się zamarynowało.
2. Po wymaganym czasie na patelni rozgrzewamy olej i na mocnym ogniu obsmażamy rostbef z każdej strony.
3. Po smażeniu na patelnię wlewamy sos sojowy i miód. Podgrzewamy całość tak, aby zebrać z patelni smak przypraw po smażeniu. Na koniec do glazury dodajemy zimne masło.
4. Rostbef przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając glazurą. Mięso powinno być w środku jeszcze delikatnie różowe.
5. Po ostygnięciu rostbef kroimy w bardzo cienkie plasterki i podajemy na grzance z rukolą.