26 kwietnia, 2016 Grzegorz Łapanowski
Naleśniki wielofunkcyjne
Naleśniki są świetne na rozpoczęcie dnia lub na jego zakończenie. To właśnie ich zaleta – można je pałaszować o każdej porze, dodając ulubione składniki. Dzięki dowolności stylu naleśniki plasują się w czołówce potraw idealnych na warsztaty kulinarne z dzieciakami. My przedstawiamy jedną z wielu wersji podania uniwersalnych placków.
Składniki:350 g mąki pszennej
2-3 jajka
250-300 ml mleka
80 g masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
olej do smażenia / dodatki:
kilka plasterków wędzonego boczku
2-3 banany
kawałek masła
miód lub syrop klonowy
pestki dyni
pestki słonecznika
Przygotowanie:
1. Plastry boczku smażymy na suchej patelni do momentu, aż się dobrze skarmelizują i będą chrupiące.
2. Banany obieramy, kroimy na kawałki i smażymy na rozgrzanym maśle.
3. Przesiewamy mąkę pszenną, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
4. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i rozpuszczone masło. Cały czas mieszając dolewamy mleko (możemy użyć miksera lub blendera).
5. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy równe, okrągłe placuszki.
Ułożone na talerzu naleśniki polewamy miodem lub syropem.