Skórka owocowa

Zdrowe słodycze brzmią jak marzenie? No to je spełniamy, kierujecie się do kuchni!

Jest słodko, ale organicznie, a do tego – takie rarytasy można przyrządzić łatwo i szybko. Najlepiej kolektywnie, czyli pomoc dzieciaków będzie wskazana. Dziś w kuchni Cook Up studio króluje Uri Wollner i jego dwie piękne córki. Podążając ich tropem, zorganizujecie rodzinną cukiernię w swoim domu.

Fruit leather, czyli skórka owocowa

Składniki na 4 porcje:

450 g jabłek lub malin (można wykorzystywać
większość owoców, poza ananasami)
1 cytryna
1 limonka
¼ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
+ dodatki: cynamon i dwie laski wanilii do smaku
(można wykorzystywać dowolne ulubione przyprawy)

1. Miksujemy wybrane owoce przy użyciu blendera do momentu powstania purée. Przekładamy je do dużej miski.

2. Wyciskamy sok z jednej limonki oraz jednej cytryny i dodajemy do owocowego purée. Mieszamy do połączenia się owoców z sokiem.

3. Wsypujemy cukier i doprawiamy cynamonem oraz wanilią do smaku. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 75-90 st. Przygotowujemy blachę i przykrywamy ją papierem do pieczenia, na którym równomiernie rozprowadzamy owocową mieszankę. W zależności od rodzaju wykorzystanych owoców pieczemy przez ok. 3 godz. Możemy raz na jakiś czas otworzyć piekarnik i sprawdzić, czy owoce przeschły i zrobiły się kleiste.

5. Po przestudzeniu blachy wyciągamy papier z przylegającymi owocami. Kroimy masę na równe pasy. Odklejamy papier do pieczenia, a owocowe pasy zwijamy w rulony. Możemy je przewiązać sznurkiem lub kolorową wstążką dla dekoracji.

6. Jeśli przegapimy odpowiedni moment i przypalimy nieco nasze owoce, to się nie przejmujmy. Możemy odkleić papier do pieczenia i pokruszyć owoce, używając ich jako płatków do sałatek lub owsianki na śniadanie.

Smacznego!

Przepis przygotował Uri Wollner – pochodzący z Izraela właściciel znanej wśród miłośników kawy kawiarni Cophi w Warszawie. Jego misją jest przybliżanie ludziom informacji na temat kawy i jej przyrządzania nawet prostymi domowymi sposobami. W CookUp Uri prowadzi warsztaty „Wszystko o kawie” – najbliższa edycja już 18 listopada.

Udostępnij