Ryba pieczona w orzechach z kolorową sałatą

Dla tych, którzy lubią wędkować, ale też i dla ceniących szybki i zdrowy posiłek. Sprawdza się na domowych warsztatach kulinarnych z dzieciakami.

Składniki:
Ryba:
2 filety białej ryby (sandacz, dorsz, okoń czy też mintaj)
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
Sałata:
garść mieszanki sałat jakie lubicie (rzymska, rukola, rukiew wodna, radicchio, roszponka)
kilka liści botwinki
garść kiełków jakie lubicie, my dodaliśmy kiełki brokułu
garść uprażonych orzeszków piniowych
kilka kaparów
Sos:
1/8 szklanki oliwy
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piec do 200’C.
2. W malakserze rozdrabniamy orzechy i płatki migdałowe, dodajemy do nich sól, pieprz i rozmaryn. Mieszamy i wykładamy na płaski talerz.
3. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem.
4. Filety ryby osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy oliwą i obtaczamy w mieszance orzechowej, lekko dociskając orzechy.
5. Wykładamy na blachę i pieczemy ok. 15-20 minut, w zależności od grubości filetów.
6. Mieszamy ze sobą składniki sosu.
7. W misce mieszamy ze sobą sałaty, kiełki i liście botwinki. Posypujemy je uprażonymi orzeszkami i dodajemy kapary.
8. Przed samym podaniem polewamy sosem i mieszamy.
www.eintopf.pl

Udostępnij