23 września, 2014 Grzegorz Łapanowski
Chrupiąca sałata z kurczakiem
Krucha sałata z aromatycznymi dodatkami to propozycja dla lubiących zjeść szybko i zdrowo oraz dla tych, którzy cenią w kuchni klasyczną prostotę.
Składniki: 400 g filetów z kurczaka 1 średnia główka sałaty lodowej 1 średnia marchewka 1 średnia czerwona cebula garść pestek ze słonecznika sól, pieprz Sos: kilka łyżek dobrego majonezu kilka gałązek świeżej kolendry Tabascosól
Przygotowanie:
1. Majonez mieszamy z drobno posiekaną kolendrą. Doprawiamy do smaku sosem Tabasco i ewentualnie solą. Sos odstawiamy na kilka minut.
2. Oczyszczamy, myjemy i osuszamy filety z kurczaka. Przyprawiamy je solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej.
3. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki.
4. Marchewkę i cebulę obieramy. Używając obieraczki do warzyw ścinamy kilkanaście strug z marchwi. Cebulę kroimy w bardzo cienkie krążki.
5. Sałatę mieszamy z warzywami i posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami ze słonecznika.
6. Na wierzchu układamy pokrojone na mniejsze kawałki grillowane filety z kurczaka.
7. Całość polewamy sosem z kolendrą i tabasco.