28 października, 2016 Grzegorz Łapanowski
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną
Zapiekanka to dobry pomysł na rodzinny obiad. Danie jest proste i nie wymaga większej atencji, dzięki czemu mniej czasu spędzamy w kuchni, a więcej z bliskimi.
Składniki:500 g mielonego mięsa wołowego
200 g pomidorów pellati
2-3 łodygi selera naciowego
50 ml czerwonego wina
1 kg ziemniaków
200 ml śmietanki 30%
200 g sera cheddar
2 średnie białe cebule
3-4 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
szczypta kminu rzymskiego
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
szczypta gałki muszkatołowej
sól
czarny pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na oleju.
2. Dodajemy pokrojony w plasterki seler naciowy. Smażymy chwilę.
3. Dorzucamy mięso i gałązki tymianku. Smażymy razem jeszcze kilka minut.
4. Wlewamy wino. Gotujemy chwilę i dodajemy pokrojone pomidory pellati. Dobrze mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
5. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i kminem rzymskim.
6. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy śmietanę i rozgniatamy na gładkie puree. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzem.
7. W formie do zapiekania układamy warstwę duszonego mięsa z pomidorami, na to pokrojony w kawałki ser cheddar, ponownie mięso, ser cheddar, a na wierzch ozdobnie wyciśnięte przez rękaw cukierniczy ziemniaczane purée.
8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i zapiekamy aż ziemniaki się zarumienią (20-25 minut). Podajemy gorące.