15 września, 2014 Grzegorz Łapanowski
Barszcz z twistem
Najlepszy barszcz to ten domowy, tworzony samodzielnie od początku do końca. Dzięki „bazie”, którą z łatwością przygotujemy, barszcz będzie zawsze pod ręką, w domowej spiżarce. Warto poświęcić chwilę, by w jesienne wieczory rozkoszować się tą rozgrzewającą, aromatyczną zupą.
Składniki:
6 średnich buraków
1 duża główka czosnku
3 kromki razowego żytniego chleba
1 średni strączek papryczki chilli
2 cm korzenia imbiru
2 gwiazdki anyżu
10 goździków
½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
Pół pęczka świeżej kolendry
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1. Buraki myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do 3 l słoja.
2. Główkę czosnku dzielimy na ząbki (nie obieramy), papryczkę chilli przekrawamy wzdłuż na pół, dorzucamy do buraków. Następnie imbir kroimy w cienkie plasterki i z pozostałymi przyprawami wrzucamy do słoja. Wkładamy pół pęczka świeżej kolendry, a na wierzchu układamy kromki razowego chleba.
3. Cukier i sól rozpuszczamy w 3 l przegotowanej, chłodnej wody, którą następnie zalewamy zawartość słoja.
4. Całość przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 72 godziny.
Zakwas może być bazą do przygotowania barszczu lub napojem na zimno. Można zrobić także „drugie tłoczenie” i zalać bazę ponownie. Będzie prawie tak samo pyszna.