Owocowy marcepan

Mamy dla was kolejny przepis na zdrowe rarytasy. Wypróbujcie receptury Uriego i jego córek.

Jest słodko, ale organicznie, a do tego – takie słodycze można przyrządzić łatwo i szybko. Najlepiej kolektywnie, czyli pomoc dzieciaków będzie wskazana. Dziś w kuchni Cook Up studio króluje Uri Wollner i jego dwie piękne córki. Podążając ich tropem, zorganizujecie rodzinną cukiernię w swoim domu.

Składniki na 4 porcje:

300 g białych migdałów bez skórki
150 g suszonych moreli
lub 150 g suszonej żurawiny
300 g cukru pudru
1 łyżeczka wody różanej
1 łyżeczka wody

1. Migdały miksujemy przy użyciu robota kuchennego przez około minutę i dodajemy suszone morele. Miksujemy je przez kolejną minutę.

2. Dodajemy cukier puder, wodę różaną i zwykłą wodę. Ostatni raz miksujemy wszystko razem przez minutę, do uzyskania gładkiej masy. Opcjonalnie zamiast moreli można użyć żurawiny, która nada masie inny kolor i bardziej kwaśny posmak.

3. Wyciągamy powstałą w mikserze masę i ugniatamy ją przez chwilę, formując w wybrany kształt. To doskonała okazja do wspólnej zabawy manualnej z dzieciakami. Możemy uformować małe kulki lub równe wałeczki, które potem poprzycinamy w równe kostki.

Owocowy marcepan to doskonała słodka przekąska do kawy lub herbaty!

Przepis przygotował Uri Wollner – pochodzący z Izraela właściciel znanej wśród miłośników kawy kawiarni Cophi w Warszawie. Jego misją jest przybliżanie ludziom informacji na temat kawy i jej przyrządzania nawet prostymi domowymi sposobami. W Cook Up Uri prowadzi warsztaty „Wszystko o kawie” .

 

Udostępnij