Food Revolution Day

Po raz kolejny Fundacja Szkoła na Widelcu wesprze Żywieniową Rewolucję Jamie’go Olivier’a!

Food Revolution Day to dzień promocji autentycznego, odżywczego, świeżego i pysznego jedzenia, które każdy z nas powinien nauczyć się przygotowywać. Jak określa to sam Jamie Olivier – jest to umiejętność ratująca życie.

Grzegorz Łapanowski – założyciel Fundacji Szkoła na widelcu – jest ambasadorem Food Revolution Day w Polsce. W tym roku do współpracy zaproszono cenione przez Fundację osoby: Elizę Mórawską (whiteplate.com), Maię Sobczak (qmamkasze.pl), Darię Ładochę (mamalyga.org), Davida Gaboriauda („David w Europie”, Kuchnia+) i Janka Paszkowskiego (ćwierćfinalistę I edycji „Master Chef”) oraz Michała Molendę (szefa kuchni ,„Kuchnia Otwarta”). Razem z gośćmi Fundacja zorganizuje warsztaty dla pięćdziesięciorga podopiecznych organizacji Charytywni Freta i Powiślańskiej Fundacji Społecznej. Warsztaty odbędą się w Food Lab Studio, profesjonalnym studio kulinarnym w Warszawie. Dzieciaki przygotują potrawy na bazie przepisów Jamiego Oliviera.

Chcecie przyłączyć się do akcji Food Revolution Day? Zorganizujecie wydarzenie z konkursami, warsztatami lub wykładem dietetyka w szkole. Zawsze sprawdzi się też wspólne, zdrowe gotowanie – z sąsiadami lub lokalną społecznością, albo rodziną czy przyjaciółmi!

Fundacja Szkoła na Widelcu, podobnie jak Fundacja Jamie’ego Oliviera działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w Polsce, a powstała w odpowiedzi na rosnącą potrzebę edukacji kulinarnej dzieci i młodzieży. Przez 5 lat działalności Fundacja Szkoła na Widelcu przeprowadziła kilkaset warsztatów kulinarnych dla blisko 12 000 dzieci. Fundacja podchodzi do edukacji żywieniowej kompleksowo, docierając nie tylko do dzieci, ale również do rodziców, nauczycieli, personelu szkolnych i przedszkolnych kuchni.

Food Revolution Day 2016

Udostępnij