Gofry orkiszowe

Michał Orłowski
Zdjęcia: Piotr Ciesielski

Jeśli gotuje ktoś z CookUp, mamy pewność, że będzie pysznie. Nie inaczej jest z tymi goframi, które możecie śmiało serwować na pożywne śniadanie!

Składniki na 4 gofry:

300 mąki orkiszowej*
3 jajka

100 ml mleka (lub maślanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g miodu

Żółtka kręcimy z połową miodu. Białka ubijamy na pianę z drugą połową miodu. Do żółtek dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy i dolewamy mleko lub maślankę. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie mieszamy z białkiem. Ciasto wylewamy na gofrownicę. Pieczemy w temperaturze 200-220 st. do uzyskania brązowego koloru.

Gotowe gofry podajemy w wersji śniadaniowej na słodko, z dodatkiem ziemi czekoladowej, crème fraîche i purée z malin, ozdobione świeżymi zielonymi liśćmi groszku cukrowego i mikro warzyw.

*gofry można przygotować również z innymi rodzajami mąk pamiętając, że każda będzie w nieco inny sposób łączyć się z wilgocią mleka/maślanki.

Michał Orłowski – szef kuchni kultowej restauracji Lars, Lars & Lars w Poznaniu. Pracował jako szef kuchni w kilku restauracjach w Sydney. W pracy inspiruje się Skandynawią. W CookUp prowadzi warsztaty Knife Skills oraz Ryby i Owoce Morza.

www.cookup.pl