Dorsz z komosą ryżową i sezonowymi warzywami

Ernest Jagodziński
Zdjęcia: Julian Redondo Bueno

Druga odsłona naszej współpracy ze studiem kulinarnym CookUp. Dziś w menu pyszna ryba – od ojca i szefa kuchni!

Składniki:

200 g filetu z dorsza
łyżka masła
warzywa: kilka sztuk mini kukurydzy i fasolki, kilka plasterków: cukinii, pora, buraka, topinamburu, marchewki
150 g komosy ryżowej

natka pietruszki
kawałek świeżego pomidora
oliwa cytrynowa
sól i pieprz

Dorsza gotujemy na parze przez ok. 8-12 minut. Następnie oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy szybko na maśle. Na drugiej patelni gotujemy warzywa: mini kukurydzę, cukinię, pora, fasolkę, buraka, topinambur (bez obierania, ma chrupiącą skórkę) i marchewkę. Warzywa możemy przekroić wzdłuż na pół. Mają być lekko obsmażone, chrupkie i kolorowe. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy. Następnie siekamy natkę pietruszki i kawałek pomidora. Mieszamy wszystko razem. Doprawiamy oliwą cytrynową oraz solą i pieprzem. Danie serwujemy na ciepło.

Ernest Jagodziński – tata Leny i Aleksandra, utytułowany szef kuchni restauracji Cucina w City Park Hotel & Residence w Poznaniu. W poznańskim CookUp prowadzi warsztaty z przygotowania ryb i owoców morza.