Zupa cebulowa z tostami serowymi

Wyziębiony organizm domaga się rozgrzewających posiłków, a wtedy liczy się też czas. Tę pyszną skandynawską zupę przygotujecie błyskawicznie!

Składniki

Zupa cebulowa
5 dużych cebul

2 ząbki czosnku
10 g masła
8 gałązek tymianku
sól morska w płatkach i świeżo zmielony pieprz
1,5 l wody lub lekkiego bulionu z kury
2 łyżki octu jabłkowego

Tosty serowe
8 kromek jednodniowego białego chleba

1 łyżka zwykłego oleju rzepakowego
100 g twardego sera, na przykład Høost lub Grana Padano, świeżo startego
sól morska w płatkach i świeżo zmielony pieprz

Obierz cebulę i czosnek. Przekrój cebulę na pół i pokrój na cienkie plasterki. Rozpuść masło w dużym garnku. Wrzuć cebulę, całe ząbki czosnku i tymianek. Podsmażaj na małym ogniu, aż cebula zacznie się karmelizować i zmieniać kolor. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podsmażaj jeszcze 2–3 min. Wlej wodę albo bulion. Zostaw na 20 min na małym ogniu. Dopraw zupę octem i w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Przygotuj tosty serowe. Posmaruj chleb olejem. Ułóż na kratce i opiekaj pod gorącym rusztem niecałą minutę z każdej strony, aż chleb będzie chrupiący i złocisty. Zdejmij kromki z kratki, posyp tartym serem i wstaw ponownie pod grill na 30 sekund, aż ser się roztopi. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z zupą natychmiast, póki tosty są ciepłe i chrupiące.

Przepis pochodzi z książki „Wszystkie smaki Skandynawii” autorstwa Clausa Meyera, współzałożyciela Nomy, zwanego ojcem chrzestnym kuchni skandynawskiej. W pięknie wydanej książce znajdziecie przepisy podzielone zgodnie z porami roku.

Udostępnij