15 września, 2014 Redakcja
Winiarnia Almagyar
Nieopodal miasta Edgar znajduje się jeden z najbardziej majestatycznych i pociągających regionów Węgier. To tutaj od wieków kultywowana jest uprawa winogron nazywanych „arcybiskupimi”.
Lokalni twórcy win zapraszają do swych winnic turystów i koneserów, nie tylko po to, aby zachęcić do zakupu „arcybiskupiego” trunku, ale także po to, by pokazać możliwości turystyczne regionu Edgar. Zdecydowanie niepowtarzalną winnicą na tym terenie jest Wine Terrence and Spa, którą zaprojektowali Péter Gereben i Balázs Marián z Gereben Marián Architects Ltd.
Gdy pojawimy się w Wine Terrace and Spa naszym oczom ukazują się budynki rozmieszczone pomiędzy rzędami winnych krzewów. Niewielkich rozmiarów bungalowy służą do odpoczynku i snu. Dzień najlepiej rozpocząć na otwartym i częściowo zadaszonym tarasie. Podczas śniadania, rozglądając się po rozległym terenie winnicy, obierzemy kierunek wycieczki. W leniwe i upalne dni warto się zrelaksować i ochłodzić w basenie położonym tuż przy tarasie.
Projektując kompleks architekci inspirowali się tradycją budowy średniowiecznych chat, czyli małych budynków ze skośnymi, cynowymi dachami i grubymi, monolitycznymi ścianami. Spoglądając, nawet z niedużej odległości, dostrzeżemy tylko dachy górujące nad winnymi krzewami.
Do budowy kompleksu użyto materiałów charakterystycznych dla regionu (np. kamieni tuff) czy produktów ubocznych wytworzonych przy budowie piwnic winiarni. Natomiast większość elementów – np. drzwi i podłogi – pochodzi z recyklingu. Dzięki temu nie tylko odpoczniemy w wyjątkowym miejscu, ale także zwiększymy naszą świadomość ekologiczną.
Winiarnia Almagyar
Eger, Węgry
www.almagyar.hu