26 stycznia, 2016 Ewa Siuda-Szymanowska
Truskawkowe w środku zimy
Letnie owoce zimą? Dlaczego nie? Mrożone lub świeże – w zależności od tego, co uda się upolować w sklepach. Truskawki z cynamonem i czekoladą, na chrupiących spodach z kruchego ciasta polecają się do kawy.
Kruche ciastka cynamonowe z truskawkami i czekoladą
Składniki:
300 g mąki pszennej
4 łyżki brązowego cukru
duże żółtko
150 g masła
½ łyżeczki cynamonu
łyżka śmietany
Nadzienie:
200-250 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
50 g gorzkiej czekolady
1. Czekoladę siekamy, trzemy lub grubo mielimy. Odstawiamy.
2. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy kółka o średnicy 12-14 cm, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem lub oprószonej mąką. Na każdym kółku układamy truskawki i posypujemy je czekoladą. Brzegi ciastek dowolnie formujemy ręką, trzonkiem noża lub widelcem, można je trochę podnieść, bo sok z truskawek będzie wyciekał podczas pieczenia.
4. Ciastka pieczemy przez ok. 20-25 min w temperaturze 180 st.