Treściwie z ziemniakami

Sycące, puszyste placki z gotowanych ziemniaków. Świeży szpinak. Zrumienione na maśle pieczarki. Plus odrobina jogurtu greckiego. Obiad jak się patrzy!

Placki ziemniaczane ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka pszenna
jajko
4 spore garście świeżych liści szpinaku (bez łodyżek)
2 ząbki czosnku
8-10 średniej wielkości pieczarek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1-2 łyżki jogurtu greckiego
olej i masło do smażenia

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, rozgniatamy na puree, wyrównujemy łyżką, zostawiamy w garnku do ostudzenia.

2. Gdy ziemniaki ostygną, dzielimy je nożem na 4 części, jedną z nich wyjmujemy na wierzch. W powstałe zagłębienie wsypujemy tyle mąki, by była równa wyjętej części ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Formujemy okrągłe placki – ciasto jest kleiste, więc będzie potrzebna dodatkowa mąka do obsypywania rąk.

3. Placki smażymy na oleju na złocisty kolor.

4. Siekamy czosnek. Szpinak myjemy i odsączamy z nadmiaru wody. Krótko podsmażamy z czosnkiem na maśle, pilnując, żeby
szpinak nie stracił koloru, a woda odparowała. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, można dodać jogurt grecki (lub polać nim szpinak na talerzu).

5. Pieczarki czyścimy, kroimy na ćwiartki, rumienimy na maśle. Lekko solimy.

6. Na talerzach układamy placki, na nich szpinak i kawałki podsmażonych pieczarek. Można dodatkowo polać szpinak jogurtem greckim.

Udostępnij