3 września, 2015 Ewa Siuda-Szymanowska
Tagliatelle z dynią i kurczakiem
Sycące obiadowe danie z kurczakiem, makaronem i kremowym dyniowym sosem. Idealna do tego sosu jest dynia z odmiany hokkaido – delikatna, słodka i najbardziej słoneczna. Widelec w dłoń!
Składniki (dla 3-4 osób):
40 dag mięsa z piersi kurczaka
300 g makaronu tagliatelle
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
mała dynia hokkaido (ok. 1,2 kg)
4 łyżki wody
3/4 szklanki śmietanki 30%
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1-2 szczypty suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
świeża natka pietruszki (do posypania)
1. Dynię obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, kroimy w grubą kostkę. Czosnek i cebulę siekamy. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę.
2. Na oleju szklimy cebulę i czosnek. Dorzucamy kurczaka, oprószamy go solą i pieprzem, chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną dynię z 4 łyżkami wody. Dosypujemy cynamon, gałkę muszkatołową, słodką paprykę. Smażymy krótko razem, mieszając. Następnie dolewamy śmietankę i dusimy całość pod przykryciem na wolnym ogniu, do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy suszony tymianek, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeby.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W garnku mieszamy go z sosem, następnie wykładamy na talerze. Posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki.