11 maja, 2016 Grzegorz Łapanowski
Stir-fry z kaszą gryczaną
Kasza gryczana w wersji dalekowschodniej. Rozgrzewające i sycące danie z chrupiącymi szparagami.
Składniki:
dwie garście różnych grzybów
garść świeżego szpinaku
biała cebula
marchew
½ pęczka szparagów
czosnek
2 jaja
100 g kaszy gryczanej
główka czosnku
garść pomidorów koktajlowych
świeża kolendra
pestki dyni
sos sojowy
olej rzepakowy
masło
Przygotowanie:
1. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
2. Grzyby czyścimy i kroimy w cząstki.
3. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
4. Czosnek siekamy drobno.
5. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, lub w piekarniku.
6. Szpinak myjemy pod bieżącą wodą.
7. Szparagi dokładnie opłukujemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy z łusek, kroimy na 4 cm kawałki.
8. Pomidory koktajlowe kroimy na pół, polewamy oliwą lub olejem, posypujemy świeżym tymiankiem i rozmarynem. Następnie ewentualnie polewamy octem balsamicznym, piecz w piekarniku, najlepiej przez całą noc w 80 stopniach. Jeżeli nie mamy tyle czasu to pieczemy je w 180 stopniach przez 20-30 minut. Ważne, aby piec je przecięciem do góry, aby mogła odparować z nich woda.
9. Obcinamy czubek czosnku, polewamy oliwą, posyp solą i pieprzem i także upiecz w 180 stopniach, aż będzie rumiany, a ząbki staną się miękkie.
10. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na małym ogniu cebulę, aż się skarmelizuje – w ten sposób nabierze słodkiego smaku.
11. Na oddzielnej patelni, na maśle smażymy grzyby. Ściągamy z patelni, gdy będą rumiane.
12. Teraz na oleju podsmaży czosnek i brunoise z marchewki, dodajemy szparagi, a gdy zmiękną dorzucamy ugotowaną kaszę gryczaną, usmażone grzyby. Mieszamy i wykładamy na talerz.
13. Na tej samej patelni, oczyszczonej ręcznikiem papierowym, smażymy omlet z 2 jaj, doprawiony sosem sojowym, rolujemy i kroimy w poprzek w paski.
14. Serwujemy danie z upieczonym czosnkiem, omletem, pomidorkami koktajlowymi, zrumienioną na maśle cebulą, pestkami dyni i świeżo posiekaną kolendrą.