8 września, 2016 Redakcja
Śniadanie dla młodych
Nie ważcie się pomijać pierwszego posiłku. Szczególnie jesienią śniadanie powinno być królewskie, czytaj: ciepłe i sycące.
W tym prostym posiłku posiłkowaliśmy się płatkami ryżowymi – dostępnymi w dobrych osiedlowych spożywczakach. Gotuje się je zaledwie 2 minuty, w gorącym mleku, wodzie albo napojach zbożowych. Do pożywnej papki ryżowej dodajemy pokrojone owoce – te, które mamy pod ręką i te, które młodzi lubią najbardziej. Nam udało się kupić truskawki, które pachną prawie jak te letnie. Do tego banany, suszone śliwki i łyżka ulubionej konfitury. Wypróbujcie niesłodzonego jabłkowego kremu Rajman. Samo dobro z polskich sadów.
Składniki na solidną miskę płatków:
szklanka płatków ryżowych
szklanka mleka/wody/napoju sojowego lub ryżowego
garść ulubionych owoców
łyżka konfitury Rajman
szczypta cynamonu
1. W niewielkim rondlu doprowadź mleko/wodę/napój do wrzenia. Wsyp szklankę płatków ryżowych i zmniejsz ogień. Gotuj przez 2 min.
2. Odstaw rondel na bok, dodaj cynamon i całość wymieszaj.
3. Przełóż płatki ryżowe do ulubionej miski młodego, dorzuć plastry owoców i łyżkę konfitury.