7 września, 2015 Redakcja
Słodko-słony
Nie będziemy prawić, że słodycze są niezdrowe, bo to truizm i czasem można przymknąć oko. Wolimy alternatywy – rarytasy, które powstają w domu. Zbyt słodki karmel ujarzmiamy grudkami soli.
Składniki:
szklanka cukru
90 g masła (ok. 6 łyżek)
1/2 szklanki śmietany 30% lub 36%
łyżeczka soli
1. Do małego garnka wsypujemy cukier, rozprowadzamy po całym dnie cienką warstwę. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszając. Czekamy aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Uważamy, aby go nie przypalić.
2. Gdy cukier nabierze brązowej barwy, dodajemy masło. Energicznie mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Po 2-3 min ostrożnie dolewamy śmietanę i ponownie mieszamy. Pozostawiamy mieszaninę na minutę, do wrzenia.
4. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy łyżeczkę soli, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Nie próbujcie próbować gorącego karmelu. Nam się zdarzyło.
5. Smarujcie karmelem ulubione ciacha albo po prostu palce i transportujcie je bezpośrednio do ust. Smacznego!