Rozgrzewka

Zima bez grzańca? Nie liczy się. Grudzień to najlepszy czas, żeby dawkować sobie aromatyczne i gorące napoje, zwłaszcza jeśli mają właściwości prozdrowotne. Na zdrowie!

Przepis na 4 porcje (ten podział to, rzecz jasna, tylko propozycja)

Składniki:
butelka czerwonego wina, najlepiej wytrawnego
4 plastry pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
2 laski cynamonu
mały kawałek imbiru
opcjonalnie: łyżka miodu

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Odpowiedni czas gotowania wina to kwestia relatywna, zaleca się zarówno 10 min, jak też 2-3 godziny. Najważniejsze jest, aby wino się nie zagotowało, ale zdążyło przejąć od poszczególnych składników to, co najcenniejsze. My dajemy mu 20 minut – zapach kusi za bardzo. Przy pomocy sitka przelewamy grzaniec do ulubionych kubków.

 

Udostępnij