16 marca, 2015 Redakcja
Rodzinna kuchnia eksperymentalna
Gdyńskie centrum Experyment zaprasza do kuchni na dwudniowe rodzinne warsztaty z kuchni molekularnej.
Kuchnia molekularna to nic innego, jak połącznie kuchni z nauką. W ostatni weekend Experyment zamieni swoje laboratorium w nowoczesną i kuszącą zapachem kuchnię. Wspólnie z uczestnikami przygotują cztery zaskakujące formą i smakiem potrawy, które będzie można odtworzyć w domu.
Cechą charakterystyczną kuchni molekularnej jest spektakularna forma prezentowanych dań, która wydaje się niemożliwa do osiągnięcia przez amatorów – a wcale tak nie jest! Wykorzystując wiedzę naukową z podstaw chemii i fizyki można przekształcić doskonale znane nam składniki (np. czekoladę) w wytwornie wyglądający kawior.
W molekularnym menu znajdziecie:
1. Owocowe misie dla dzieci – czyli żelki z agarem
2. Słodkie kuleczki – czyli kawior molekularny z czekolady
3. Kolorowy makaron z syropów – coś słodkiego dla każdego
4. W zdrowym ciele zdrowy duch – pianka molekularna z melona mrożona ciekłym azotem.
Do udziału w warsztatach zapraszamy Młodych Odkrywców w wieku od 9 lat wraz z opiekunami. Ilość miejsc ograniczona.
Sprzedaż biletów rozpoczyna się 18 marca na stronie: bilety.experyment.gdynia.pl