3 marca, 2016 Ewa Siuda-Szymanowska
Poranny rozgrzewacz
Ciepłe śniadanie o tej porze roku to podstawa i gwarant dobrego samopoczucia. Warto znaleźć na nie trochę czasu. A że do tego słodkie, dzieciaki będą zadowolone. Jest tu wszystko, co lubią: banan, kokos i rodzynki oraz odrobina cytrynowego smaku i aromatu.
Składniki owsianki:
szklanka mleka (może być roślinne, np. kokosowe)
6 łyżek płatków owsianych
½ dojrzałego banana
3-4 łyżki rodzynek
łyżka wiórków kokosowych
łyżeczka skórki otartej z cytryny
yżka brązowego cukru
szczypta soli
1. Banana kroimy w półplasterki.
2. Płatki mieszamy z solą, cukrem i kokosem. Zalewamy mlekiem. Dodajemy rodzynki, banana, skórkę z cytryny, mieszamy.
3. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Ciepłą owsiankę przekładamy do miseczek. Smacznego!