Podpłomyki

Znacie tę najstarsza formę chleba? Swój przepis na pyszne placki zdradza Szymon Tomiło z CookUp studio!

Składniki na 4 porcje:

500 g mąki pszennej – najlepiej typ 650-750, lub mąki pełnoziarnistej albo orkiszowej
300 g wody w temperaturze pokojowej
5 g drożdży instant
8 g soli
oliwa z oliwek
+ dodatki: czarnuszka, sezam, mak (do wyboru)

1. Do wody wsypujemy wymieszane wcześniej mąkę i drożdże. Wszystko razem wyrabiamy przez 3-5 minut na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy. Znów odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

2. Dzielimy ciasto na równe porcje w formie kulek i każdą rozwałkowujemy.

3. Rozwałkowane podpłomyki przenosimy do piekarnika za pomocą łopatki lub na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut w temperaturze 250 st.

4. Podpłomyki podajemy z dipami, pastami, curry lub samodzielnie – wtedy przed pieczeniem możemy ciasto posmarować oliwą albo posypać ziarnami (czarnuszka, sezam, mak). Smacznego!

Przepis przygotował Szymon Tomiło – tata Lucka, z wykształcenia grafik, z zamiłowania kucharz. W CookUp prowadzi warsztaty piekarnicze. Pierwsze kulinarne kroki stawiał u boku babci – Rosjanki. To dzięki niej w kuchni ceni proste domowe smaki. Dziś nie wyobraża sobie śniadania bez własnego chleba. Zaraził tą pasją wielu przyjaciół i znajomych. Nawet swojego psa nazwał Pajda.

Udostępnij