26 sierpnia, 2015 Ewa Siuda-Szymanowska
Placek z korzennymi śliwkami i kruszonką
Śliwki. Smak końca lata i początku jesieni. Dopełnione korzennymi przyprawami, zatopione w kruchym cieście, przykryte chrupiącą kruszonką. Placek idealny do kawy pitej w ostatnich promieniach letniego słońca.
Składniki:
/ na kruche ciasto:
180 g miękkiego masła
360 g mąki
180 g cukru
3 żółtka
/ na śliwkowe nadzienie:
400 g śliwek węgierek (umytych, wypestkowanych, przekrojonych na połówki)
płaska łyżka masła
1,5 łyżki cukru
2 łyżki wody
1/3 łyżeczki przyprawy korzennej
1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Odkładamy trochę na kruszonkę, resztą wylepiamy spód okrągłej natłuszczonej formy o średnicy ok. 22-23 cm.
2. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy śliwki, dosypujemy cukier, przyprawę i dolewamy wodę. Podsmażamy na wolnym ogniu, aż śliwki trochę zmiękną i puszczą gęsty syrop. Śliwki wykładamy na kruchy spód, posypujemy kruszonką z odłożonej części ciasta.
3. Placek pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.