3 listopada, 2016 Szymon Tomiło
Pizza na zakwasie
Zaczynamy pyszną współpracę ze studiem kulinarnym CookUp. Na start – włoska królowa autorstwa ojca-piekarza!
CookUp to trzy studia kulinarne, w których odbywają się warsztaty, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo. W ramach kuchennych kooperacji CookUp x Fathers będziemy serwować Wam autorskie przepisy. Koniecznie spróbujcie ich w swojej kuchni.
Pizza na zakwasie
/zakwas
50 g mąki pszennej
50 g wody (temperatura pokojowa)
1 łyżka zakwasu
Wszystkie składniki połącz i odstaw na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
/ ciasto właściwe
100 g zakwasu
500 g mąki (mąka do pizzy typu 00 lub mąka wysokobiałkowa typ 550-650)
250-300 g wody (o temperaturze maksymalnie 40 st.)
2 g drożdży instant
10-15 g soli
Wszystkie składniki (oprócz soli) dokładnie połącz. Odstaw na 15-30 minut. Dodaj sól. Zagnieć dokładnie przez 5-10 minut, rozciągając (rozwałkowując) ciasto na blacie.
Dwa sposoby na ciasto:
1.
Ciasto podziel na 6 równych kulek. Przełóż na posypaną mąką tacę i przykryj folią. Wstaw do lodówki na 8-24 godz. Wyjmij 30-45 minut przed formowaniem. Formuj placki rozciągając (lub wałkując) ciasto na blacie. Dorzuć ulubione dodatki. Piecz przez 7-10 minut w maksymalnie nagrzanym piecu, na środkowej blaszce.
2.
Przez 3-4 godziny odgazowywuj i rozciągaj ciasto, czyli mieszaj intensywnie (lub zbijaj pięścią) przy każdym wyrośnięciu ciasta, aby pozbyć się powietrza. Czynność wykonuj co 30-45 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 6 równych kulek. Przełóż na posypaną mąką tacę i przykryj folią. Wstaw do lodówki na 8-24 godz. Wyjmij 30-45 minut przed formowaniem. Uformuj placki rozciągając ciasto na blacie. Dorzuć ulubione dodatki. Gotową pizzę przełóż na gorącą blachę. Piecz przez 7-10 minut w maksymalnie nagrzanym piecu, na środkowej blaszce.
/ sos pomidorowy
(składniki na średniej wielkości pizzę)
1 puszka całych pomidorów
odrobina oliwy
1-2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
po szczypcie: soli, cukru i pieprzu
odrobina octu balsamicznego (do smaku)
świeże lub suszone zioła: oregano, bazylia
Oliwę rozgrzej w rondelku. Wrzuć czosnek (posiekany lub w kawałku, jeśli chcesz go później wyjąć), parę listków świeżej bazylii i pomidory. Duś, a następnie zblenduj lub rozdrobnij dobrze widelcem. Dopraw solą, odrobiną cukru i octu balsamicznego. Dosyp oregano, pieprz i bazylię. Zredukuj (duś, aż do odparowania nadmiaru wody). Gotowym sosem posmaruj pizzę.
Dodatki do pizzy: sery, świeże zioła, sezonowe warzywa (np. dynia), mięso (prosciutto, chorizo, salami, pepperoni), grzyby, oliwki, kapary.
Szymon Tomiło – tata Lucka, z wykształcenia grafik, z zamiłowania kucharz. W CookUp prowadzi warsztaty piekarnicze. Pierwsze kulinarne kroki stawiał u boku babci – Rosjanki. To dzięki niej w kuchni ceni proste domowe smaki. Dziś nie wyobraża sobie śniadania bez własnego chleba. Zaraził tą pasją wielu przyjaciół i znajomych. Nawet własnego psa nazwał Pajda.