21 grudnia, 2015 Ewa Siuda-Szymanowska
Piernik Dziadka
Szybki piernik według przepisu mojego dziadka. Smak orzechów, rodzynek, powideł śliwkowych i korzennych przypraw podkręcony dodatkowo gorzką czekoladą. Coraz bliżej święta!
Piernik Dziadka
Składniki (na 2 keksówki):
4 jajka
szklanka cukru
15 dag roztopionej, ostudzonej margaryny
50 dag powideł śliwkowych
60 dag mąki
2 garści rodzynek
2 garści posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki przyprawy do piernika
kopiasta łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
szklanka mleka
/ polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
2 łyżki mleka
2 łyżeczki masła
1. Jajka z cukrem ubijamy trzepaczką lub mikserem. Dodajemy powidła i roztopioną margarynę, ubijamy ponownie do uzyskania gładkiej masy.
2. Mąkę mieszamy z bakaliami. Dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, sodę i kakao, mieszamy. Wszystko dokładnie mieszamy z ubitą masą i dodajemy mleko, uważając, aby ciasto nie było ani za rzadkie, ani za gęste. Przekładamy je do natłuszczonych keksówek.
3. Piernik pieczemy w temperaturze 170 st. przez około 45 min, uważając, żeby nie spalić wierzchu. Studzimy.
4. Czekoladę z mlekiem i masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy. Polewę rozprowadzamy na cieście.