Pad Thai dla młodych

Po krótkiej przerwie wracamy z przepisem od CookUp studio. Dziś w menu Pad Thai, czyli makaron ryżowy z sosem słodko-kwaśnym i warzywami. Do dzieła!

Autorem tej wersji Pad Thaia warzywnego dla dzieci jest Maciej Bartkowiak – szef kuchni Why Thai w Warszawie i w Poznaniu. Ta restauracja z Maciejem na pokładzie otrzymała prestiżową międzynarodową nagrodę  Thai Select, a to oznacza doskonałą jakość nie tylko tajskiego jedzenia, ale także gościnności i atmosfery lokalu. Mamy zatem pewniaka za sterami. Nic, tylko uczyć się od Macieja. Zapraszamy do kuchni. 

Składniki na 4 porcje:

320 g krewetek 16/20
400 g makaronu ryżowego
80 g szczypioru, grubego
120 g marchewki
200 g kiełków fasoli mung
40 g orzechów ziemnych
40 g czerwonej cebuli
160 g tofu
4 jajka
2 limonki
80 ml oleju

+ sos:

100 g pasty tamaryndowej
40 ml sosu rybnego
60 g cukru palmowego

1. Makaron ryżowy umieszczamy w misce i zalewamy letnią wodą na ok. 20 min, aż zrobi się miękki.

2. Przygotowujemy sos. W małym garnku podgrzewamy sos rybny, pastę tamaryndową i cukier palmowy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

3. Przygotowujemy warzywa i dodatki. Limonkę kroimy na pół, marchew – w drobne paski, a czerwoną cebulę – w piórka. Tofu kroimy w kostkę.

4. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej. Wbijamy jajko i przesmażamy jak na jajecznicę. Następnie dodajemy kurczaka i tofu. Kurczaka możemy wcześniej sparzyć lub podgotowywać w garnku z wodą.

5. Makaron ryżowy, połowę kiełków i szczypioru (resztę zostawiamy do dekoracji) plus marchew w całości smażymy przez ok. 2 min.

6. Na koniec dodajemy sos. Makaron przekładamy na talerze, dekorujemy resztą kiełków fasoli mung i szczypioru. Dodajemy chili i sok z limonki.

Przepis przygotował Maciej Bartkowiak. Szef kuchni restauracji Why Thai w Warszawie i Poznaniu. Tajniki kuchni tajskiej zgłębiał na kursach m.in. w Mandarin Oriental Bangkok i Issaya Bangkok. W CookUp prowadzi warsztaty w ramach kursu kuchni tajskiej od postaw i warsztaty ABC Woka w Poznaniu.

Udostępnij