Omlet z ziemniakami, czyli tortilla de patatas

Tradycyjna hiszpańska potrawa dobrze sprawdzi się na lunch lub na kolację z rodziną lub znajomymi. Danie jest proste i sycące, a najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego wina, hiszpańskiego, oczywiście.

Składniki:
2 jajka
2 ugotowane średnie ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
kawałek sera gruyer
tabasco Habanero
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypiorek
sól, pieprz
masło lub oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:
1. Jajka rozbijamy widelcem na puszystą masę (omlet będzie pulchniejszy im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka).
2. Masę jajeczną przyprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco Habanero.
3. Dodajemy posiekany szczypiorek.
4. Ziemniaki kroimy w cząstki. Smażymy je na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno
czosnkiem i gałązką rozmarynu.
5. Zalewamy je masą z jajek, posypujemy obficie startym serem gruyer i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy aż cała masa dobrze się zetnie.
5. Omlet podajemy z kwaśną śmietaną i tabasco Habanero.

www.grzegorzlapanowski.pl

Udostępnij