20 sierpnia, 2016 Grzegorz Łapanowski
Kaczka z glazurą
Alternatywa dla klasyki kuchni. Ananas nadaje mięsu niepospolity charakter, a z miodem i sosem sojowym – przywodzi na język egzotyczne smaki.
Składniki: 4 filety z piersi kaczki ze skórą świeży ananaspół pęczka świeżej kolendry sos sojowy Kikkoman tabasco czosnkowe 2-3 ząbki czosnku kilka łyżek miodu sok z 1 cytryny pieprz czarny
Przygotowanie:
1. Filety z kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
2. Skórę nacinamy co 2 mm, starając się nie przeciąć mięsa.
3. Na suchej patelni układamy najpierw kaczkę skórą do dołu, a potem smażymy przez kilka minut z każdej strony.
4. Przekładamy filet do formy do zapiekania.
5. Na patelnię, do tłuszczu który wytopił się podczas smażenia, dodajemy miód, 2-3 łyżki sosu sojowego, roztarty czosnek, sok z cytryny i pokrojoną w plasterki połówkę obranego ze skórki ananasa. Przyprawiamy pieprzem.
6. Wszystko podduszamy aż sos delikatnie odparuje. Zalewamy nim podsmażone filety i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut.
7. Przed podaniem, do kaczki dokładamy pokrojoną w plastry drugą połówkę świeżego ananasa i wszystko posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.