Kaczka z glazurą

Alternatywa dla klasyki kuchni. Ananas nadaje mięsu niepospolity charakter, a z miodem i sosem sojowym – przywodzi na język egzotyczne smaki.

Składniki:
4 filety z piersi kaczki ze skórą
świeży ananas
pół pęczka świeżej kolendry
sos sojowy Kikkoman
tabasco czosnkowe
2-3 ząbki czosnku
kilka łyżek miodu
sok z 1 cytryny
pieprz czarny

Przygotowanie:
1. Filety z kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
2. Skórę nacinamy co 2 mm, starając się nie przeciąć mięsa.
3. Na suchej patelni układamy najpierw kaczkę skórą do dołu, a potem smażymy przez kilka minut z każdej strony.
4. Przekładamy filet do formy do zapiekania.
5. Na patelnię, do tłuszczu który wytopił się podczas smażenia, dodajemy miód, 2-3 łyżki sosu sojowego, roztarty czosnek, sok z cytryny i pokrojoną w plasterki połówkę obranego ze skórki ananasa. Przyprawiamy pieprzem.
6. Wszystko podduszamy aż sos delikatnie odparuje. Zalewamy nim podsmażone filety i wstawić  do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut.
7. Przed podaniem, do kaczki dokładamy pokrojoną w plastry drugą połówkę świeżego ananasa i wszystko posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.

www.grzegorzlapanowski.pl

Udostępnij