6 października, 2015 Ewa Siuda-Szymanowska
Jesienny gulasz
A gdyby tak zwykły gulasz urozmaicić sezonowymi dodatkami? Dynia i czerwona papryka nadadzą mu rumieńców. Będzie barwnie, a zarazem zdrowo i treściwie.
Gulasz z szynki wieprzowej z dynią
Składniki:
500 g mięsa z szynki wieprzowej (pokrojonego w kostkę)
cebula
400 ml obranej i pokrojonej w kostkę dyni
czerwona papryka
400 ml bulionu (mięsnego lub warzywnego)
suszony tymianek
sól i pieprz do smaku
mąka do obtoczenia mięsa i do zagęszczenia sosu
1. Mięso obtaczamy w odrobinie mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Dodajemy posiekaną cebulę i jeszcze chwilę podsmażamy razem, aż cebula się zeszkli. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Na oliwie krótko (3-4 min) podsmażamy dynię i pokrojoną w kostkę paprykę. Przekładamy do naczynia z mięsem.
3. Całość podlewamy bulionem, dodajemy suszony tymianek. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Dusimy ok. 75 min, do miękkości (po godzinie sprawdzamy, czy jest mięso jest wystarczająco miękkie).
4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić go mąką.
5. Gulasz podajemy z pieczonymi ziemniakami, puree, ryżem lub kaszą.