19 października, 2015 Ewa Siuda-Szymanowska
Dynia na słodko
Warzywa od dłuższego czasu goszczą w przepisach na domowe słodycze i słodkie wypieki. O tej porze roku nie ma nic lepszego niż pachnące korzennymi przyprawami ciasto dyniowo-daktylowe (i kubek gorącej kawy, oczywiście).
Pełnoziarniste ciasto dyniowo-daktylowe
Składniki:
szklanka puree z dyni hokkaido
garść suszonych daktyli
sok z ½ pomarańczy
2 jajka
5 łyżek oleju rzepakowego
½ szklanki cukru
1 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3/4 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonych goździków
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez 15-20 min. Następnie miksujemy je na gładki krem. Mieszamy z puree z dyni i sokiem z pomarańczy.
2. Jajka ubijamy z cukrem, aż zbieleją i będą puszyste. Dolewamy olej, ubijamy jeszcze chwilę do połączenia składników. Wlewamy do masy dyniowej.
3. Dosypujemy suche składniki: mąkę, sodę, sól i przyprawy. Mieszamy.
4. Ciasto wlewamy do natłuszczonej okrągłej formy o średnicy ok. 20-21 cm (jeśli będzie mniejsza, ciasto wyjdzie wyższe). Pieczemy 35-40 min w temperaturze 180 st.
5. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.