Cyfrowe prażenie

Rewolucja technologiczna wpłynęła na wiele aspektów życia codziennego. Używając Ikawy można zmienić smak i aromat kawy za pomocą jednego kliknięcia na telefonie.

Andrew Stordy i Rombout Frieling, absolwenci Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych w Londynie, stworzyli Ikawa Home Roaster. To pierwsza na świecie maszyna do palenia kawy kontrolowana przez aplikację w telefonie.

Palenie kawy ma kluczowe znaczenie dla jej smaku, aromatu i mocy. Ikawa praży do 50 g zielonych ziaren. Użytkownik ma możliwość wpływu na czas, temperaturę i cyrkulację powietrza podczas tego procesu. Zmiana parametrów (o kilka minut czy stopni) potrafi sprawić, że kawa zmieni swój smak.

Projektanci, startując ze swoim biznesem, z założenia chcieli mieć pozytywny wpływ na przemysł kawowy. Firma sama pozyskuje wysokiej jakości ziarna z Afryki i Ameryki Południowej, zaopatrując się bezpośrednio u właścicieli plantacji. Następnie sprzedaje ziarna kawy użytkownikom maszyny do palenia ziaren – ingerując tym samym w tradycyjny kanał łańcucha dostaw. Andrew Stordy podkreśla: „nasz projekt powstał z potrzeby zmiany hegemonii łańcucha dostaw z korzyścią dla tych, którzy dzień w dzień troszczą się o ziarna i przyszłość uprawy kawy”.

www.ikawacoffee.com

Udostępnij