Chrupiące gofry

Mamy sprawdzoną opcję na leniwe weekendowe śniadanie albo podwieczorek. Zaangażujcie dzieciaki do gotowania!

Przepisów na gofry jest cała masa, ale tylko niektóre pozwolą uzyskać kruche i lekkie ciacha. Najbardziej lubimy te, w których nie czuć proszku do pieczenia i to z prostej przyczyny – nie dodajemy go do ciasta. Za to pamiętamy o wymieszaniu piany z białek – to ona odpowiada za lekkość gofrów. No to do dzieła, rozkręcajcie gofrownicę.

Składniki:
160 g mąki pszennej
15 g cukru 
270 ml mleka
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
2 żółtka i 2 białka 
szczypta soli
+ ulubione dodatki, np. słony karmel wg przepisu Fathers 

1. W sporej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, roztopione masło, żółtka i 1/3 mleka. Mieszamy mikserem na lekkich obrotach, stopniowo dolewając pozostałe mleko. Odstawiamy na kilka minut.

2. Rozgrzewamy gofrownicę.

3. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy pianę z ciastem.

4. Gofry pieczemy ok. 3 min, w zależności od upodobań.

5. Dekorujemy, ładujemy słony karmel/owoce/cukier puder. Smacznego!

Udostępnij