5 dań na jesienny biwak

Mamy coś dla tych, którym pogoda nie straszna i planują rozbić namiot. Wszystkie potrawy łączy szybkość i łatwość przygotowania, a do tego polubią je dzieciaki!

1. Jajka w papierowej torbie
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
2 plastry bekonu/boczku
jajko
sól i pieprz
+ papierowa torba i kij

Wyłóż dno papierowej torby boczkiem (im więcej ma tłuszczu, tym lepiej). Na plastrach rozbij jajko. Zamknij torbę, a następnie wykonaj w niej otwór, przez który będzie można przełożyć kijek. Torbę trzymaj ostrożnie nad ogniem – założymy się, że będą to robić dzieciaki, apelujemy tylko o czujność. Jajka z bekonem wcinajcie prosto z torebek, które warto ułożyć na talerzu.

2. Chrupiące croissantsy z jajecznicą
czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
8 dobrych jajek
4 duże croissantsy
100 g startego sera
łyżka mleka
posiekany szczypiorek

W misce ubij jajka, ser i mleko. Wlej mieszankę do rondla i podgrzewać delikatnie, stale mieszając, aż zetnie się na jajecznicę. Wymieszaj ze szczypiorkiem i podziel na 4 części.  Natnij rogale, podpiecz je lekko na ruszcie, aby były chrupiące i do każdego nałóż jajeczną masę. To idealna opcja na śniadanie!

3. Ziemniaczane curry
czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
duży ziemniak 
bakłażan 
250 g pieczarek
cebula
150 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
łyżka oleju
2-4 łyżki pasty curry

Warzywa i pieczarki pokrój z grubsza. Rozgrzej olej w dużym rondlu, dodaj cebulę i ziemniaki. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, przez 5 min, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodaj bakłażana i pieczarki, gotuj przez kilka minut. Wymieszaj z pastą curry, zalej mlekiem kokosowym i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj curry na wolnym ogniu przez 10 min. Smacznego!

4. Fasolka barbecue
czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
puszka (400 g) fasoli pinto (może być też czerwona)
400 ml passaty
cebula
2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
łyżka oliwy
łyżka octu winnego

czubata łyżka miękkiego brązowego cukru
opcjonalnie: łyżeczka sosu Worcestershire (znajdziecie go np. w Lidlu)

Rozgrzej olej w rondelku. Smaż cebulę, aż zacznie brązowieć, następnie dodaj czosnek i smaż przez minutę. Dodaj ocet i cukier, gotuj, aż cebula się skarmelizuje. Dorzuć fasolę, passatę, sos Worcestershire i gotuj przez 10-15 minut, aż zgęstnieje. Podawaj z pajdą chleba.

5. Kremowy makaron
czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
2 szklanki makaronu kolanka
2 szklanki startego sera
1/2 szklanki mascarpone
2 i 1/2 szklanki mleka
szklanka wody
łyżka masła
szczypta soli  
2 łyżeczki musztardy Dijon (opcjonalnie)

W garnku zagotuj mleko z wodą, masłem i solą. Dodaj makaron i gotuj go do miękkości. Odcedź i jeszcze gorący makaron wymieszaj z serem, mascarpone i musztardą, aż ser się roztopi.

 

 

Udostępnij