Zimowe loco moco

W ramach odganiania aury za oknem, razem z CookUp studio serwujemy przepis na tradycyjne danie kuchni hawajskiej.

Wiadomo, że na jesienne chłody dobra jest kulinarna rozgrzewka. Tym razem zabieramy was w podróż po wyspiarskim stanie USA – w menu Hawaje i bardzo aromatyczne loco moco na bazie mięsa i mleka kokosowego. Aloha!

Loco moco

Składniki na 4 porcje:

800 g łopatki wieprzowej do mielenia
udko z kurczaka
200 g ryżu jaśminowego
puszka mleka kokosowego
4 szalotki
marchew
korzeń pietruszki
pęczek szczypiorku
mały seler
4 jajka
10 g nasion kopru włoskiego
6 goździków
2 laski cynamonu
60 ml sosu sojowego jasnego
60 g brązowego cukru
olej kokosowy
sól morska i biały pieprz w ziarnach 

1. Łopatkę wieprzową oczyszczamy i mielimy w maszynce na małych oczkach.

2. Przygotowujemy wywar z kurczaka, pietruszki, szalotki, marchwi, selera i 1,2 l wody. Składniki gotujemy przez 40 min, a po ugotowaniu przecedzamy. Do wywaru dodajemy cynamon i goździki. Redukujemy do 1/3 objętości.

3. 100 ml wywaru odlewamy, wystudzamy i dodajemy do zmielonego mięsa wraz z nasionami kopru włoskiego. Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Mięso formujemy w kotleta do burgera.

4. Do reszty wywaru dodajemy sos sojowy i brązowy cukier. Gotujemy przez 10-15 min.

5. Mięso smażymy na oleju kokosowym, a na oddzielnej patelni, na tym samym tłuszczu, smażymy jajko sadzone.

6. Ryż płuczemy kilka razy, do momentu aż woda będzie czysta, namaczamy na 10 min, odcedzamy i zalewamy świeżą wodą w proporcjach szklanka wody na szklankę ryżu. Gotujemy przez 10 min na małym ogniu i przez kolejne 10 min na średnim ogniu. Po ugotowaniu na chwilę zostawiamy ryż w garnku, po czym mieszamy go z mlekiem kokosowym.

7. Loco moco serwujemy na głębszym talerzu, w kolejności: ryż, mięso, na górę jajko, a na samo dno wlewamy bulion. Górę posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!

Przepis przygotowała Sandra Kotowicz – finalistka programu Top Chef, pracowała m.in. w AoC (2 gwiazdki Michelin) i Geranium (The World’s 50 Best Restaurants) w Kopenhadze, Lepicerie du Cirque (1 gwiazdka Michelin) i Centpourcent (1 gwiazdka Michelin) w Belgii, w Angler oraz w Petrus (gwiazdkowej restauracji Gordona Ramsaya) w Londynie. W CookUp prowadzi warsztaty: Wołowina dla początkujących.

Udostępnij