Wysokie notowania

Picie porządnej kawy sprowadzające się do samego picia to za mało. Przy okazji odwiedzin w kawiarni wypytaj baristę o palarnię, z której pochodzą ziarna, datę palenia czy sposób obróbki. I wszystko zanotuj.

Całe szczęście, że rozmowy o kawie i kawowe eksperymenty należą już do codzienności. Kawie się należy. Terminy, takie jak: drip czy chemex przestały brzmieć enigmatycznie, tajemnicą nie są też źródła palonych ziaren. Czasem w kawiarni uda się trafić na wybitny smak, a wtedy znający się na rzeczy barista zwykle podaje opakowanie kawy do wglądu i w paru zdaniach opisuje jego zawartość.

Entuzjaści testowania kawy mogą zapisywać informacje dotyczące ulubionych gatunków i smaków w podręcznych notesach. Pocket Taste Book ma przejrzystą strukturę – na każdej karcie można zanotować m.in. odmianę botaniczną danej kawy, sposób jej obróbki i metodę parzenia. Do wyboru są notesy w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej plus kilka kolorów okładek. W każdym miejsca wystarczy dla 32 kaw.

www.facebook.com/PocketTasteBook

Udostępnij