Tom Kha

Tej jesieni zostajemy w rozgrzewającym tajskim klimacie. Spróbujcie pysznej zupy kokosowej według przepisu z CookUp.

Tom Kha – zupa kokosowa z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

320 g piersi z kurczaka
8 pomidorów koktajlowych
80 g cebuli białej
800 ml mleka kokosowego
4 źdźbła trawy cytrynowej
20 g szczypioru, grubego
2 limonki
80 g cukru palmowego
60 ml sosu rybnego
80 g galangalu
16 liści kaffiru
400 ml wody

1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone: trawę cytrynową, galangal, liście kaffiru, cebulę i szczypior. Gotujemy wszystko ok. 10 minut, redukując wodę o połowę.

2. W międzyczasie przygotowujemy i kroimy: kurczaka, pomidorki koktajlowe i kolendrę.

3. Do zredukowanej wody dodajemy: mleko kokosowe, cukier palmowy i sos rybny.

4. Całość gotujemy 5 minut. Zupę cedzimy i dodajemy kurczaka oraz sok z limonki. Gotujemy kolejne 3 minuty.

5. Zupę Tok Kha podajemy z pomidorkami i kolendrą.

Przepis przygotował Maciej Bartkowiak. Szef kuchni restauracji Why Thai w Warszawie i Poznaniu. Tajniki kuchni tajskiej zgłębiał na kursach m.in. w Mandarin Oriental Bangkok i Issaya Bangkok. W CookUp prowadzi warsztaty w ramach kursu kuchni tajskiej od postaw i warsztaty ABC Woka w Poznaniu.

Udostępnij