Szpital przyjazny

Redakcja
Zdjęcia: Victòria Gil

Czasami wizyta u lekarza dla dzieci oznacza coś nieprzyjemnego i stresującego. Poczucie niepokoju często jest spotęgowane wyglądem placówki, której daleko do przyjaznego wnętrza jakie znają ze swojego pokoju, przedszkola czy szkoły.

Dyrekcja szpitala Sant Joan de Déu w Barcelonie wie jak temu zaradzić. Wyremontowano wnętrze tak, by te zachęcało do aktywnej zabawy.

Nowe wnętrze szpitala to dzieło projektantów: Rai Pinto oraz Dani Rubio Arauna. Artyści chcąc rozświetlić korytarze postawili na biel. Ta dodatkowo umożliwiła wyeksponowanie tego, co w tym projekcie było najważniejsze: kolorowych zwierząt.

Projektanci w różnych miejscach szpitala zamontowali kolorowe elementy, które przypominają sylwetki zwierząt. Ich obecność ma zachęcić dzieci do zabawy w chowanego. O co chodzi? Sylwetki zwierząt naniesiono za pomocą kolorowych listew i drobnych literek. Zwierzęta można więc „odkryć” tylko wtedy, kiedy spojrzymy na nie pod odpowiednim kątem. Takie rozwiązanie ma zaciekawić dzieci i sprawić, że te zamiast myśleć o nieprzyjemnej wizycie zaczną z rodzicem rozglądać się po szpitalnych zakamarkach.

Sant Joan de Déu
Passeig Sant Joan de Déu, Barcelona
www.hsjdbcn.org