Szakszuka z jarmużem i boczniakami

Przedstawiamy słynne danie na bazie jajek i warzyw w wykonaniu Jakuba Steuermarka i jego 2-letniej córki Zosi. Wypróbujcie!

Szakszuka to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Jest idealna na sycące wiosenne śniadanie. Nazwa potrawy oznacza „bałagan”, a to już niemała inspiracja do tego, by w kuchni zapanował twórczy chaos. Za kulinarnymi sterami stanął Jakub Steuermark ze studia CookUp i jego urocza córeczka. Rezultat? Sprawdźcie sami!

Składniki na 4 porcje:

200 g świeżego, umytego i obranego z łodyg jarmużu
200 g boczniaków
4 duże jaja

200 ml dobrej jakości pomidorów w puszce (najlepiej krojonych)
2 papryczki chilli – pocięte drobno i bez pestek
garść pociętej drobno świeżej kolendry
+ sól, pieprz i szczypta kminu rzymskiego

1. Na dużą patelnię z grubym dnem wlewamy odrobinę rafinowanego oleju do smażenia i wrzucamy na niego boczniaki. Podsmażamy je delikatnie nadając im złocisty kolor.

2. Dodajemy jarmuż i podsmażamy na chrupiąco. Następnie dodajemy chilli i całość doprawiamy solą. Teraz czas na kmin rzymski. Dodajemy go i podsmażamy z resztą warzyw na patelni.

3. Całość zalewamy pomidorkami z puszki i dusimy około 5 minut, aż gęsty sos będzie aromatyczny i gorący.

4. Robimy na patelni cztery zagłębienia, w które wbijamy jajka. Dusimy, aż zetną się ich białka. Solimy i doprawiamy świeżym młotkowanym pieprzem, a całość obficie posypujemy kolendrą.

Gotowe danie najlepiej smakuje z foccacią Jurka Nogala.

Przepis przygotował Jakub Steuermark, który w kuchni najchętniej kieruje się filozofią francuskiego bistro czyli tworzeniem wysokiej jakości potraw z ogólnodostępnych (także cenowo) składników. Na co dzień konsultant dużej międzynarodowej marki spożywczej. W przeszłości pracował m.in. w restauracji Jamiego Oliviera „Jamie’s Italian” w Covent Garden w Londynie, w USA, Hiszpanii, Czarnogórze i Meksyku. CookUp prowadzi warsztaty m.in. w ramach cyklu Power Mama, oraz warsztaty dla rodziców z dziećmi: CookUp rodzinnie. Tata niespełna dwuletniej Zosi, która bardzo chętnie pomaga w kuchni.

Udostępnij