Słoik mobilny

Doceniamy wartościowe fast foody, zwłaszcza takie jak ten, w przypadku którego gotowanie i odgrzewanie są surowo zabronione. Świeże gazpacho przelewamy do słoików i ruszamy w teren.

Składniki:
długi ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe, ze skórką i bez nasion
2 czerwone papryki, pozbawione nasion
4 pomidory śliwkowe
czerwona cebula
3 ząbki czosnku, posiekane
3 szklanki soku pomidorowego 
1/4 szklanki białego octu winnego
1/4 szklanki dobrej oliwy 
1/2 łyżki soli
łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Z grubsza pokrój ogórki, paprykę, pomidory i czerwoną cebulę. Umieść warzywa w blenderze i miksuj do momentu aż będą drobno posiekane, ale nie całkowicie zmielone.

Przełóż mieszankę do dużej miski, dodaj czosnek, sok pomidorowy, ocet, oliwę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem (lub przelaniem do weków) schładzaj gazpacho w lodówce. Smacznego!

Udostępnij