Rehabilitacja boczku

Boczek jest zdecydowanie niedoceniany w naszej kuchni – traktowany jako dodatek albo okrasa. Serwujcie go w aromatycznych przyprawach, nadadzą mięsu orientalny charakter!

Składnik:
1,5 kg boczku surowego ze skórą
1 litr soku jabłkowego
5 ząbków czosnku
1 średnia cebula
kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
pęczek majeranku
2 laski cynamonu
szczypta mielonego cynamonu
3-4 łyżki miodu
kilka ziaren czarnego pieprzu
liście laurowe
ziele angielskie
olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Boczek płuczemy i nakłuwamy w kilku miejscach od strony skóry.
2. W garnku nastawiamy wodę zmieszaną pół na pół z sokiem jabłkowym.
3. Dodajemy czosnek, cebulę, laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dorzucamy też pęczek świeżego majeranku.
4. Na wrzątek wrzucamy boczek i parzymy go w całości przez kilkanaście minut.
5. Wyjmujemy go, lekko osuszamy i kroimy w jednakowe kawałki.
6. Na niewielkim ogniu dalej gotujemy boczek w soku jabłkowym przez 2-3 godziny; do momentu aż mięso będzie bardzo delikatne.
7. Sos sojowy mieszamy z miodem, startym ząbkiem czosnku i szczyptą mielonego cynamonu.
8. Rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki boczku, podlewając sosem sojowym z przyprawami.
9. Smażymy boczek ze wszystkich stron, aż sos odparuje i nada mięsu odpowiednio ciemnobrązowy kolor.

Boczek możemy podać z pieczonymi na złoto ziemniakami i pieczonym czosnkiem w łupinkach. Smacznego!

Przepis: www.grzegorzlapanowski.pl

Udostępnij