Naleśniki, raz!

Dzień zaczynamy konkretnie, od treściwego śniadania. Ciasto na te naleśniki przygotowuje się błyskawicznie, smaży – jeszcze szybciej. Jeśli szukaliście zdrowej definicji fast foodów – właśnie ją znaleźliście.

Przepis obejmuje tylko trzy składniki, za to każdy z nich ma całe mnóstwo zalet. Bogaty w wapń twaróg należy do najzdrowszych serów, płatki owsiane to białko i dający poczucie sytości błonnik, a o plusach jajek niech opowiedzą wam matki lub ojcowie. Rano nie macie czasu na smażenie naleśników? To świetnie, bo tak się składa, że nie potrzebujecie go wiele.

Składniki (na ok. 6 małych placków):

pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki serka wiejskiego
3 jajka
tłuszcz do smażenia

opcjonalnie: cynamon, łyżka masła orzechowego lub rodzynki, które dorzucimy do ciasta

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mieszamy na prawie gładką masę. Masło lub olej rozgrzewamy na patelni. Dużą łyżką wylewamy niewielkie porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażymy naleśniki z obu stron, na złoty kolor. Placki przerzucamy na talerz, układamy jeden na drugim i podajemy z ulubionymi dodatkami. Tutaj agitujemy na rzecz smakujących już autentycznością truskawek.

 

Udostępnij