Męskie gotowanie

Jedna opowieść w pięciu odsłonach, pięciu bohaterów i dwa lata przygotowywań. Do tego ponad sto przepisów na solidne dania. Siadajcie do stołu.

Zaraz na wstępie Piotr Szczęsny przyznaje, że najbardziej interesują go restauracyjne zaplecza i właśnie od kuchni poznaje (a my razem z nim) pracę doskonałych kucharzy i pasjonatów jedzenia. Zanim poznamy receptury i porady kulinarne serwowane przez Pawła Suwałę i Aleksandra Barona, dowiadujemy się jakie są ich ulubione składniki, które smaki pamiętają z dzieciństwa i jaką drogę musieli przejść zanim zostali tymi, kim są teraz. Suwała – szef kuchni restauracji Butchery & Wine – nauczył się gotować w Londynie, ale od Greków przejął istotną prawdę – jedzenie jest zajęciem wymagającym towarzystwa. Baron – szef kuchni restauracjo-baru Solec 44 – wspomina wyprawy po slumsowych kuchniach całego świata. To żadna nowość, że najprostsze, autentyczne jedzenie jest kwintesencją lokalnej kuchni.

Obok tytułowej dwójki są jeszcze Grzegorz Kwapniewski, Dariusz Wolszczak i Julian Karewicz. Ten pierwszy, zwany Szalonym Rzeźnikiem, jest znanym w Polsce mięsnym rewolucjonistą. Doskonałe mięso dostarcza do wielu dobrych restauracji. W książce Szczęsnego Kwapniewski dzieli się przepisami na wolno pieczoną łopatkę jagnięcą i uwaga – klasyczny rosół. Przy okazji zdradza też, które części świniaka nadadzą się do gotowania, a które do pieczenia i smażenia. Skrupulatnie notujemy.

Sporo tu treściwego mięsa: pieczony boczek, policzki wołowe, stołeczne flaczki i tatar, ale znajdziecie też przepis na polskie kimchi albo tajemniczo brzmiący cranachan, który okazuje się szkockim deserem na bazie malin i miodowej wódki. Solidne receptury w solidnej formie. Życzymy sobie więcej takich kulinarnych publikacji. Na zdrowie!

„Suwała, Baron i inni”
tekst: Paweł Suwała, Aleksander Baron, Grzegorz Kwapniewski, Dariusz Wolszczak, Julian Karewicz
koncepcja książki: Piotr Szczęsny

fotografie: Igor Haloszka
Wydawnictwo Dwie Siostry

Udostępnij