Kipi kasza

Grzegorz Łapanowski

Jaglanka jest zdrowa i sycąca – doskonale sprawdzi się jako pożywne śniadanie. By się nie znudziła, warto eksperymentować z dodatkami – kasza chłonie je bez grymaszenia. Polecamy te słodkie, najlepiej z brzoskwiniami.

Składniki na 4 porcje:
Kasza jaglana 200 g (1 szklanka)
Brzoskwinie 2 szt.
Cukier trzcinowy 2 łyżeczki
Masło 20 g
Pestki słonecznika 100 g
Kilka listków szałwii
Sok jabłkowy 250 ml
Woda 250 ml

Przygotowanie:
1. Do zagotowanej z sokiem jabłkowym wody wrzucamy opłukaną wcześniej kaszę. Delikatnie mieszkamy i gotujemy kilka minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do całkowitego odparowania płynów. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.
2. Myjemy brzoskwinie, pozbywamy się pestek, kroimy owoce na plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy klika listków świeżej szałwii i brzoskwinie. Przesmażamy je delikatnie, po czym dodajemy brązowy cukier i smażmy do momentu, aż się delikatnie skarmelizują. Brzoskwinie i szałwię układamy na kaszy i polewamy sosem, który wytworzył się w trakcie smażenia. Całość obsypujemy prażonymi pestkami słonecznika.

www.grzegorzlapanowski.pl