Gryczane ciastka z czekoladą i solą morską

Czekolada i sól to dobrana para. Pełnoziarniste ciastka to z kolei idealna przekąska na drugie śniadanie lub smaczny i zdrowy podwieczorek. W tym zestawie najlepiej odnajdzie się więc filiżanka czarnej, intensywnej w smaku kawy.

Składniki
250 g mąki pełnoziarnistej
125 g mąki gryczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¾ łyżeczki soli
200 g masła, pokrojonego w kostkę
150 g brązowego cukru
jajko
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
łyżka soli morskiej, gruboziarnistej

1. Piekarnik nagrzej do 170°C. Płaską i szeroką formę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Do dużej miski przełóż pokrojone w kostkę masło, dodaj cukier oraz jajko. Miksuj wszystko do czasu, aż powstanie jednolita masa. Następnie przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia, sodę i sól oraz połącz wszystko mieszając parę minut za pomocą miksera. Na koniec wrzuć kawałki czekolady i zamieszaj szpatułką.

3. Dużą łyżką wyłóż porcje ciasta na blaszce, zostawiając między nimi ok. 10 centymetrowe odstępy. Delikatnie rozduś i oprósz gruboziarnistą solą. Piecz przez 15-20 minut, w połowie czasu obracając wszystkie ciastka na drugą stronę. Podawaj z mocną, czarną kawą.

Udostępnij