Focaccia z rozmarynem i pastą z suszonych pomidorów

Jerzy Nogal
Zdjęcia: Robert Magdziak

Gotujący ojciec – Jerzy Nogal z CookUp studio – zdradza przepis na włoskie dobro. Wypróbujcie go w domu!

 Składniki na focaccię dla 4 osób:

Ciasto
500 g mąki pszennej typu 400 lub 480

1 saszetka drożdży instant
320 ml wody
1 łyżeczka soli

Dodatki
Kilka gałązek rozmarynu

Kilka sztuk suszonych pomidorów
Garść oliwek
Szczypta oregano
Szczypta soli gruboziarnistej
Odrobina oliwy

1. Łączymy wszystkie składniki na ciasto, wyrabiając aż stanie się gładkie i elastyczne (przez około 5 minut). Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia: na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu lub na całą noc w lodówce.

2. Wyjmujemy ciasto na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę. Odkładamy na kilka minut, niech odpocznie. Następnie rozpłaszczamy je i polewamy oliwą. Składamy na trzy (jak kartkę A4 do wąskiej koperty). Odstawiamy tak złożone ciasto na kilka minut, po czym rozciągamy i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Polewamy obficie oliwą, posypujemy rozmarynem lub innymi dodatkami. Dodatki możemy też poukładać wewnątrz ciasta podczas składania.

3. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika polewamy oliwą i posypujemy gruboziarnistą solą. Pieczemy przez 20-25 minut w 230-250 st. (w opcji grzania: góra-dół). Możemy również zrobić czystą focaccię bez dodatków.

4. Suszone pomidory blendujemy z ząbkiem czosnku, oliwkami i oregano. Gotową foccacię maczamy w paście.

Przepis przygotował Jerzy Nogal, pasjonat kulinarny oraz tata 8-letniej Poli. W przeszłości był m.in. szefem kuchni w „Mjodzie”, a wcześniej w Burger Kitchen i Czarna.Bar. Bardzo dużą uwagę przywiązuje do jakości i pochodzenia produktów. W CookUp prowadzi warsztaty: Burgerownia oraz sezonowe gotowanie.