Domowy cydr

Upały już atakują, a nie ma nic lepszego niż orzeźwiająca lampka cydru w ciepły wieczór. Sprawdź jak przygotować jabłecznik w wersji dla dorosłych w codziennych warunkach.

W produkcji cydru najważniejszy jest odpowiedni dobór jabłek. Polecane proporcje to 40% kwaśnych odmian i 60% słodkich. Niezbędnym naczyniem do domowego wyrobu jest tzw. balon, czyli szklana butla – raz kupiona wystarczy na lata. Masz kilka pojemności do wyboru, my na początek proponujemy 12 litrów – taki balon przyda się do cydru wg poniższego przepisu.

Składniki:
25 kg jabłek (pamiętaj o proporcjach)
drożdże do cydru wytrawnego, np. Biowin
pożywka dla drożdży
kilka łyżek cukru

1. Jabłka pokrój (nie obieraj ich ze skórki) i wyciśnij z nich sok w sokowirówce. Sok jabłkowy przelej do balonu, dodaj drożdże i pożywkę

2. Umieść balon w ustronnym miejscu, w temperaturze pokojowej (fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza). Daj trunkowi 2-3 tygodnie na porządną fermentację.

3.  Po 2-3 tygodniach, kiedy wino się wyklaruje, przelej je (bez osadu) do butelek, najlepiej tych z korkiem krachla. Odstaw na kolejne 2 tygodnie.

To jest pierwsza wersja cydru, ale możesz go lekko zmodyfikować, a dokładnie – sprawić, że będzie musujący. Wystarczy, że po przelaniu cydru do butelek, do każdej z  nich dodasz łyżkę cukru i odstawisz całość na tydzień. Cukier w zamkniętej butelce naturalnie nasyca napój dwutlenkiem węgla. Delikatne bąbelki gwarantowane.

Udostępnij