Czerwono-białe pęczotto

Mogą być kozie, z pleśnią lub lekkie włoskiego typu. Sery z burakami tworzą znakomitą parę. Dodaj do tego pęczak, a powstanie dwukolorowe pęczotto.

Jeśli masz czas na gotowanie, wrzuć na blachę burakowe paczuszki. Obrane i pokrojone na ćwiartki buraki dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą i zawiń w folię aluminiową. Po ok. 30 min będą gotowe. Uwaga, są przepyszne. Warto więc przygotować większą porcję. Jeśli powstrzymasz się od zjedzenia wszystkich od razu, zostanie ci odrobina na wieczorne, biało-czerwone pęczotto. Jeśli nie masz jednak czasu na pieczenie buraków, możesz je po prostu zetrzeć na tarce i smażyć na pierwszym etapie, razem z cebulą.

Składniki na 2 porcje:
500 ml bulionu (najlepiej domowego)
300 g buraków
100 ml wina (białe lub czerwone)
150 g kaszy pęczak
100 g serka typu włoskiego
średnia cebula
średni ząbek czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
masło
2 łyżki startego parmezanu
+ do podania: koperek i papryczka chili

Przygotowanie:

1. Pokrojoną drobno cebulę wrzuć do garnka z odrobiną oliwy. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż przez ok. minuty. Wsyp do garnka kaszę i przez chwilę podsmażaj. Wlej wino i poczekaj aż w całości odparuje.

2. Wrzuć pokrojone w kostkę buraki. Stopniowo dodawaj bulion, aby po każdym kolejnym odparowaniu przykrywał równomiernie całą kaszę. Po ok. 20 min sprawdź, czy pęczak jest już gotowy.

3. Zestaw z ognia, dodaj dwie łyżki parmezanu oraz dwie łyżki masła. Dopraw do smaku solą i energicznie mieszaj.

4. Przełóż pęczotto na talerze, wrzuć pokruszony ser i obficie posyp koperkiem. Dorzuć trochę posiekanego chili – będzie tutaj świetnym akcentem.

Spróbuj również wersji z tymiankiem oraz kozim serem. Z ryżem arborio będzie nie gorsze.

Udostępnij